Muffiny z dynią, jabłkami ,orzechami i marchwią
Składniki
- 40 dkg jogurtu naturalnego bez cukru
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml cukru brązowego,trzcinowego
- 1\3 łyżeczek soli
- 225 ml oleju rzepakowego
- 1 szklanka orzechów włoskiego wyłuskanych i pokruszonych
- 25 dkg dyni upieczonej w kawałkach
- 35 dkg startej marchewki
- 25 dkg kwaśnych jabłek ,bez skórek i gniazd nasiennych
- 8 dkg cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Jogurt,jajka,olej,sól,cukier brązowy i waniliowy zmiksować blenderem wraz ze startą marchewką i kawałkami upieczonej dyni na gęsty mus.
Krok 2
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jabłka po obraniu skropić sokiem z cytryny,aby nie ściemniały.
Krok 3
Do musu dyniowo marchewkowego powoli wsypywać mąkę i mieszać drewnianą łyżką.Wsypać orzechy i kostki jabłek,dobrze połączyć.
Krok 4
Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami i nakładać ciasto do 2\3 wysokości.Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut.Sprawdzić patyczkiem np. do szaszłyków,czy się upiekły-wbić patyczek w babeczkę i jeśli po wyjęciu patyczka jest on suchy tzn. że babeczki są upieczone a jeśli jest obklejony ciastem podpiec jeszcze kilka minut.
Krok 5
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.Można także lukrem przykleić połówki orzechów na wierzchu. Z tej porcji otrzyma się 36 muffinek z blachy na 12 sztuk. Orzechy w babeczkach są chrupiące a ciasto słodkie z wyczuwalną kwaskowatością jabłka.Super te smaki do siebie pasują.