Owsiane ciasteczka z dużą ilością błonnika
Składniki
- 200 g otrębów pszennych
- 300 g płatków owsianych zmielonych na pył w blenderze
- 100 g płatków owsianych (dodatkowo)
- 4 szt jajek
- 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
- 1 szt otartej skórki z cytryny
- 8 łyżek miodu (lub więcej)
- 3 rodzynek
Przygotowanie:
Krok 1
W mikserze zmielić na pył 300 g płatków owsianych.
Przemielić biały ser tak, by miał kremową konsystencję.
W robocie kuchennym wymieszać wszystkie składniki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczać łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, łyżkę zanurzyć na chwilę w kubku z wodą i wtedy rozpłaszczać.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 12-13 minut.
Studzić na kratce. Smacznego!