Pączki hiszpańskie
Składniki
ciasto
- 150 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 60 g masła
- 3 jajka
lukier
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
Krok 1
W rondelku zagotować wodę z masłem na małym ogniu. Po zagotowaniu zdjąć z palnika, dodać mąkę i dokładnie mieszając drewnianą łyżką, dalej podgrzewać. Ciasto powinno być gęste, jednolite i odchodzić od rondelka. Uważać żeby nie przypalić. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
W tym czasie z papieru do pieczenia wyciąć ok. 20 kwadratów o boku ok. 8-10 cm. Następnie ołówkiem narysować na nich okręgi. Papierki ułożyć na blasze i posmarować olejem.
Krok 3
Ostudzone ciasto umieścić w misie miksera i ucierać na wolnych obrotach dodając po jednym jajku. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać na natłuszczone, papierowe kwadraciki. Tłuszcz do smażenia rozgrzać w garnku do 175°C*.
Krok 4
Pączki wkładać do garnka razem z papierkiem skierowanym ku górze, papier sam odklei się od ciasta, wtedy należy go ostrożnie wyjąć i odłożyć. Pączki smażyć na złoty kolor z obu stron.
Krok 5
Cukier puder wymieszać z wodą i rumem. Ostudzone pączki lukrować i podawać.
Smacznego! :)
* jeśli nie macie termometru, przeprowadźcie próbę temperatury wrzucając kawałek ciasta. Jeśli zacznie skwierczeć i szybko wypłynie na powierzchnię tłuszczu, można smażyć.