Pierniczki lebkuchen
Składniki
Pierniczki:
- 250g g mąki pszennej luksusowej
- 250 g miodu
- 90 g masła
- 85 g mielonych migdałów
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
Lukier:
- 180 g cukru pudro
- 4 łyżki wody
Przygotowanie:
Krok 1
Pierniczki:
Miód i masło umieścić w rondelku i podgrzewać do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników.
Wszystkie sypkie składniki umieścić w misce i wymieszać. Do suchych składników dodać ciepłe, mokre składniki i wymieszać do połączenia, odstawić do wystudzenia- wtedy ciasto zgęstnieje i będzie można z nich formować kulki.
Piekarnik nastawić na 180 stopni- grzanie góra- dół.
Kiedy ciasto jest wystudzone formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je delikatnie i stawiać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia w większych odstępach, ponieważ pierniczki dosyć urosną.
Gotowe pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 10- 12 minut, nie wolno ich piec zbyt długo! Ja piekłam swoje 10 minut.
Po upieczeniu pierniczki całkowicie wystudzić na kratce.
Krok 2
Lukier:
Cukier puder i wodę połączyć z sobą, uzyskując gęsty ale lejący się lukier. Każdego pierniczka maczać w lukrze i odstawiać na kratkę do wyschnięcia. Pierniczki powinno się lukrować dzień po upieczeniu lub przed podaniem.