Pierniki bezglutenowe z cukrem trzcinowym

Dodany przez: bibliasmakow.pl (więcej moich przepisów)

Wiem, że to dziwnie wygląda w listopadzie, ale o piernikach warto pomyśleć już teraz, żeby najlepsze były na Święta. Coraz więcej czytam o zdrowym żywieniu. Coraz częściej dowiaduję się, że znajomi lub ich dzieci uczuleni są na gluten. To duże wyzwanie. Przygotowanie smacznych potraw z dozwolonych składników wymaga wyobraźni, czasu i niejednokrotnie pieniędzy na kupowanie droższych, ekologicznych produktów „gluten free”. Przygotowywałam się do tegorocznej produkcji pierników, którą zawsze zaczynam na około miesiąc przed Świętami, ponieważ pierniki powinny poleżeć szczelnie zamknięte, żeby odpowiednio zmiękły. Robiłam listę znajomych, którym tradycyjnie podaruję słodkie upominki na Gwiazdkę i stwierdziłam, że przecież nie mogę z tej listy wykreślić niektórych tylko dlatego, że nie mogą czegoś jeść. Tak powstał pomysł na bezglutenowe pierniki, na bazie zwykłego przepisu zastąpiłam zakazane składniki. W smaku są świetne;)
Obejrzane: 3428
Porcje: 40
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
75,4kcal
kalorie
13,3g
węglowodany
1,4g
białko
1,9g
tłuszcze
0,0g
błonnik
13,8mg
cholesterol
14,6mg
magnez
11,6mg
wapń
0,5mg
żelazo

Składniki

  • 140 g cukru trzcinowego dark muscovado
  • 60 g klarowanego masła
  • 2 jajka
  • 85 ml miodu
  • 200 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki z amarantusa
  • 100 g mąki kukurydzianej do podsypywania przy wałkowaniu
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 0.5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0.33 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0.5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0.33 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 0.25 łyżeczki mielonego anyżu
  • 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

W kąpieli wodnej rozpuścić masło, dodać miód, cukier trzcinowy, przyprawy i rozbite widelcem jajka. Wymieszać i podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać mąkę gryczaną i z amarantusa oraz sodę. Wyrobić ciasto mikserem z hakami. Miskę przykryć folią i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Krok 2

Piekarnik na 170°C.

Krok 3

Blat posypać mąką kukurydzianą. Ciasto podzielić na części, każdą rozwałkować i wycinać kształty. Przekładać je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Każdą partię piec 10 minut. Upieczone ostudzić na desce lub na tacy. Kiedy wystygną przechowywać w szczelnie zamkniętych pudełkach plastikowych lub metalowych.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×