Piernikowa chatka
Składniki
- 600 g mąka pszenna
- 250 g masła
- 200 g cukru ciemnego muscovado
- 7 łyżek miód lipowy
- 1 łyżeczka soda
- 1 szt opakowanie przyprawy do piernika
- 1 szt białko
- 200 g cukier puder
- 1 szt polewa i dekoracja biała
- 1 szt polewa i dekoracja mleczna
- 30 szt kuleczki dekoracyjne złote
Przygotowanie:
Krok 1
Do garnka wkładamy masło , cukier i miód.
Mieszamy do rozpuszczenia składników.
Na stół wsypujemy mąkę przesianą z sodą.
Posypujemy przyprawą piernikową.
Wlewamy ostudzone składniki do mąki i zagniatamy ciasto.
Ciasto jest kruche więc zagniecione ciasto dzielimy na mniejsze porcje i wkładamy do formy na piernikową chatkę .
Dociskamy ciasto rękoma.
Pieczemy koło 10 minut w 180 stopniach zostawiamy w formie na 20 minut , w tym czasie ostygnie i stwardnieje piernik.
Części piernikowej chatki sklejamy lukrem z białka i cukru pudru.
Dekorujemy polewą biała i mleczną dekoracyjną, oraz kuleczkami złotymi .
Przepiękna chatka wychodzi i Pasuje idealnie na Boże Narodzenie .