Piernikowe muffiny
Składniki
- 250 g miodu
- 120 g masła
- 2 jajka
- 300 g mąki
- 1.5 łyżeczki sody
- 5 łyżeczek przyprawy do piernika
- powidła
- czekolada mleczna
Przygotowanie:
Krok 1
Masło rozpuścić z miodem i ostudzić. Suche składniki przesiać do miski.
Krok 2
Zmiksować z jajami. Jeżeli chcecie to dzieci mogą robić wszystko same, muffiny nie wymagają użycia miksera. Nawet lubią być mieszane łyżką.
Krok 3
Dodać suche składniki. Jeżeli masa jest zbyt gęsta można dodać trochę mleka.
Krok 4
Po przełożeniu do foremek na muffiny na każdą kładziemy porządną łyżeczkę powideł śliwkowych. Pieczemy 20, maksymalnie 25 minut w temperaturze 175 stopni.
Krok 5
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wystudzone muffiny. Udekorować czym się podoba i jak się umie :)