Popękane ciasteczka czekoladowe
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g cukru pudru
- 70 g cukru
- 30 g masła
- 1 szt jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Czekoladę oraz masło umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym czasie jajko utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do oddzielnej miseczki. Do gotowej masy jajecznej dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszać łyżką. Następnie dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Miskę z ciastem owinąć folią i wstawić do lodówki na 3 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na równe części, formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i wstawić do lodówki na 15 minut. Schłodzone kulki ciasta obtaczać obficie w cukrze pudrze, a następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w 170°C przez 12 minut. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.