Rogaliki delikatnie kokosowe
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 50 g roztopionego masła
- 0.75 szklanki mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- marmolada, nadzienie
- masło orzechowe, nadzienie
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże zasypać łyżeczką cukru, zalać letnim mlekiem i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
Krok 2
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, oba cukry, jajka, wiórki kokosowe, masło i mleko z drożdżami.
Wyrobić gładkie, błyszczące ciasto. Uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok.1-1,5 godziny w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 lub 4 części. Każdą rozwałkować na cienki, okrągły placek (wielkości dużego talerza) i podzielić na 8 trójkątów.
Krok 4
Na podstawę każdego trójkąta położyć łyżeczkę nadzienia i zwinąć formując rogaliki.
Krok 5
Rogaliki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Krok 6
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi lub grubym cukrem.
Krok 7
Piec w 170 stopniach przez około 18-20 minut (w zależności od wielkości)