Sernik mandarynkowy na czekoladowym spodzie
Składniki
Na spód
- 350 g herbartników czekoladowych lub kakaowych
- 120 g masła
Na masę serową
- 1 kg sera kremowego do serników
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 puszka mandarynek
- 180 ml soku z mandarynek z puszki
- 2-3 łyżek soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową - tak, aby folia otaczała także zewnętrzną obręcz tortownicy. Folia powinna zabezpieczyć tortownicę przed przedostaniem się do środka wody, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Krok 2
Ciastka czekoladowe należy rozdrobnić, najlepiej używając do tego malaksera - tak, aby zostały bardzo drobno zmielone.
Masło stopić w rondelku i połączyć ze zmielonymi ciastkami. Wymieszać i lekko zagnieść, powstanie coś w rodzaju kruszonki.
Tak przygotowaną masą wyłożyć spód i ściany tortownicy, dociskając dokładnie, by utworzyć jednolitą całość.
Krok 3
Ser utrzeć mikserem, dosypując w tym czasie cukier i dodając stopniowo po 1 jajku.
Uwaga! Podałam orientacyjną ilość cukru, nigdy go nie ważę przy pieczeniu serników, jedynie dodaję "na oko", czyli do momentu aż masa uzyska zadowalającą mnie słodkość. Dodać sok z cytryny oraz zalewę, w której były mandarynki - ilość także orientacyjna - dajcie tyle, by Wam smakowało :)
Na końcu dodać posiekane drobno mandarynki z puszki.
Krok 4
Tak przygotowaną masę wylać na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód.
Tortownicę przełożyć do większego naczynia i napełnić je wodą tak, by sięgała przynajmniej do połowy wysokości tortownicy.
Naczynie wraz z tortownicą wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 50 minut, do momentu aż wierzch będzie lekko ścięty, ale pod skórką nadal będzie wyczuwalne "delikatne, seksowne drżenie:)" **
Krok 5
Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić, a następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik nie opada, pozostaje niezwykle kremowy. Cudowny i rześki! Mniam!