Staropolskie pierniczki
Składniki
Składniki:
- 0.5 kg mąki
- 0.25 kg miodu
- 12.5 dkg masła
- jajko
- 0.75 szklanki cukru
- 1.5 łyżeczki sody
- 0.25 szklanki mleka
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- sól
Wykonanie
Przygotowanie:
Krok 1
Miód, cukier i masło stopniowo podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę, sodę wymieszaną w mleku, jajka, przyprawę do piernika oraz sól. Ciasto dokładnie wyrobić. Przełożyć do kamionkowego naczynia. Nakryć ściereczką, tak aby ciasto mogło leżakować przez około 4 tygodnie. Warunki muszą być chłodne.
Krok 2
Po 4 tygodniach ciasto wyjąć z naczynia i rozwałkować na około 0,5 cm placek. Wykrawać foremkami różne kształty pierniczków. Pierniczki piec około 10-15 minut w 180 C. Udekorować np. lukrem albo polewą czekoladową. Najlepiej smakują po kilku dniach przechowywania w puszce.