Suflet cytrynowy

Dodany przez: bibliasmakow.pl (więcej moich przepisów)

Suflet to nie jest proste zadanie. Przy pierwszym cytrynowy poniosłam porażkę. Za kolejny zabrałam się skrajnie precyzyjnie realizując przepis Gordona Ramsay’a z książki „Kuchnie świata”. Choć pozwoliłam sobie na odstępstwo dodając mniej skórki i soku z cytryny. Z efektu jestem naprawdę dumna, sama sobie udowodniłam, że suflet jest dla ludzi:).
Obejrzane: 1656
Porcje: 6
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

  • 150 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • miękkie masło (do dwukrotnego smarowania foremek)
  • 100 g cukru pudru (dodatkowo około 10-15g do obsypania foremek)
  • 15 g mąki pszennej
  • 10 g mąki kukurydzianej
  • 3 żółtka
  • 4 białka
  • skórka starta z jednej cytryny (odrobinę do dekoracji)
  • sok z 1 cytryny dużej
  • 2 pokrojone w plasterki truskawki lub inne owoce do dekoracji

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Najpierw trzeba przygotować foremki. Muszą być proste, bez rantów. Moje są malutkie, więc podane składniki wystarczyły na 8 sufletów, normalnie wychodzi ich sześć. Pędzelkiem nakładamy masło na dno i brzegi foremek. Na ściankach pędzelek prowadzić trzeba pionowo, tak żeby tworzył idealne linie dla rosnącego sufletu. Obsypać foremki cukrem pudrem i wstawić do lodówki na kilka minut. Wyjąć, nałożyć drugą warstwę masła, znów obsypać cukrem i wstawić do lodówki.

Krok 2

Do rondla wlać śmietanę i mleko, gotować na średnim ogniu, ale na granicy wrzenia zdjąć i pozostawić do ostudzenia. W misce zmiksować żółtka z połową cukru pudru (50g) na gładką, gęstą masę. Dodać mąki – pszenną i kukurydzianą. Dokładnie wymieszać. Stopniowo dolewać wystudzoną śmietankę z mlekiem. Przelać znów do rondla i podgrzewać na małym ogniu, właściwie bez przerwy mieszając. Trwa to około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.

Krok 3

Nastawić piekarnik na 200°C.
W misce ubić białka na sztywną pianę (jeszcze jedno odstępstwo od przepisu Ramsay’a – dodałam szczyptę soli do ubijania). Powoli dodawać cukier puder (50g) i miksować aż piana będzie gęsta, gładka i błyszcząca. Dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny i wymieszać.

Krok 4

Do masy z żółtek wlać sok z cytryny i dodać skórkę, wymieszać aż masa trochę się rozrzedzi. Dodać 2 łyżki piany z białek i zmiksować. Dodać resztę piany i wymieszać całość drewnianą łyżką aż otrzymamy gładki, lekko spieniony krem.

Krok 5

Foremki napełnić ciastem do samej góry. Uderzyć każdą foremką kilka razy o blat, tak żeby masa się wyrównała, a spod niej uciekło powietrze. Wyrównać wierzch szpatułką lub nożem. Również nożem lub kciukiem objechać foremki wokół, tak żeby z brzegów zdjąć masę. Ma się utworzyć mały, niezbyt głęboki rowek między brzegiem foremki a wierzchem masy.

Krok 6

Wstawić do piekarnika. Piec około 15-17 minut. Wyjąć ostrożnie z piekarnika, posypać cukrem pudrem, ozdobić truskawkami i skórką z cytryny. Od razu podawać, suflety po kilku minutach zaczynają opadać.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×