Szybkie holenderskie pierniczki zwane Kruidnoten

Dodany przez: zufik (więcej moich przepisów)

To takie malutkie pyszniutkie cudeńka, wielkości paznokcia kciuka. Do chrupania zaraz po zrobieniu, nie muszą leżakować. Zróbcie ściśle wg przepisu a wyjdą idealne! :)
Obejrzane: 1070
Porcje: 10
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

  • 115 g mąki tortowej T450
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • płaska łyżeczka startego imbiru
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 0.5 łyżeczki kakao (jeśli jest w przyprawie piernikowej to pomijamy)
  • 60 g cukru pudru (najlepiej trzcinowy)
  • szczypta soli
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki mleka

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

UWAGA: polecam trzymać się proporcji dokładnie, nie wychodzą jeśli coś zmienimy:) nawet rodzaj mąki ma znaczenie.
Najpierw połączyłam sypkie składniki z masłem, do kruszonki dodałam miód i mleko, tak jest prościej i wszystko się dobrze połączy.
Z podanej porcji uzyskamy ich około 40-50 sztuk.

Krok 2

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
Do miski przesypujemy wszystkie składniki.
Szybko wyrabiamy (ciasto powinno być plastyczne ale nie klejące, jeśli wyda wam się sypkie, dodajemy ekstra 5 g miękkiego masła).
Blachę wykładamy pergaminem.
Nabieramy kawałeczki ciasta w dłoń i formujemy małe kulki wielkości orzecha laskowego (czyli wielkości paznokcia kciuka) i formować je starannie, nadając możliwie najwięcej regularności i gładkości kształtom.
Układamy na przygotowanej blasze zachowując odległości.
Pieczemy 20 minut bez nawiewu.
Studzimy i przekładamy do puszki. Przechowujemy w szczelnym pojemniku na pierniczki.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×