Tartaletki z karmelem malinowym
Składniki
ciasto
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 1 żółtko
karmel malinowy
- 65 ml wody
- 220 g cukru
- 1 szczpyta soli
- 100 ml kremówki 36%
- 110 g malin
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na ciasto umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać ciastem lekko dociskając. Ciastka piec 10-15 minut w 200ºC. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Krok 2
W rondlu umieścić cukier oraz sól z wodą i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Doprowadzić do wrzenia i gotować do uzyskania brązowego karmelu (uważać żeby nie spalić). W tym samym czasie zmiksowane maliny połączyć z kremówką, umieścić w rondlu i podgrzewać do uzyskania 80ºC. Do gotowego karmelu ostrożnie wlać mieszankę malin i dobrze wymieszać. Całość podgrzewać do uzyskania 110ºC i natychmiast garnek z karmelem malinowym wstawić do większego naczynia z lodowatą wodą. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Gotowym karmelem napełnić kruche spody. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Prze podaniem pokruszyć bezami.