Wariacja Tiramisu- orzechowe
Składniki
- 750 g mascarpone
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 0.5 szklanki cukru (lub mniej)
- 1.5 szklanki masła orzechowego
- 0.5 szklanki mocnej kawy
- 80 g gorzkiej czekolady (min 75%)
- kakao
Przygotowanie:
Krok 1
Do gorącej, zaparzonej kawy dodać połamaną czekoladę i rozpuścić.
Krok 2
W dużej misce zmiksować ok 3 minut na jednolitą masę: kremówkę, mascarpone i cukier puder.
Następnie dodać całe masło orzechowe i miksować ok 5 minut, aż masa zgęstnieje i stanie się jednolita.
Krok 3
Biszkopty maczać z jednej strony z roztworze, następnie szczelnie wyłożyć nimi przygotowaną formę (polecam okrągłą do okrągłych biszkoptów, prostokątną do lady fingers).
Krok 4
Na biszkopty wyłożyć połowę masy, na to ponownie namoczone z jednej strony biszkopty i pozostałą część kremu.
Krok 5
Powierzchnię wyrównać i schłodzić minimum 3 godziny w lodówce (polecam na noc, mniej kusi! :) ).
Przed podaniem wierzch posypać kakao.
(Deser można spokojnie przygotować w jednej większej formie, ale również w kieliszkach do deseru.)