Zakochane serduszka – orkiszowo-daktylowe z musem truskawkowym

Dodany przez: Kamila Kosior (więcej moich przepisów)

Kuszące wyglądem, zapachem, a w końcu smakiem kruche ciasteczka nie muszą być niezdrowe i tuczące! Te słodkie serduszka nie zawierają ani grama cukru, swój smak zawdzięczają jedynie suszonym daktylom i syropowi z agawy, a kruchości nadaje im olej kokosowy. Jeśli lubicie piękną, aromatyczną i pyszną, ale przede wszystkim zdrową kuchnię to polecam wypróbować ten przepis! Tym bardziej, że nie ma nic cenniejszego jak zdrowie ukochanej osoby...
Obejrzane: 934
Porcje: 20
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

Kruche ciasteczka

  • 150 g daktyli suszonych bez pestek
  • 130 g oleju kokosowego lub 200 g masła
  • 300 g mąki orkiszowej (lub inna)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka esencji waniliowej naturalnej / laska wnilii
  • 10 g suszonej skórki pomarańczowej/kandyzowanej/macerowanej/świeżej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
  • 0.33 szklanki pudru do posypania małych serduszek (zmielony ksylitol lub cukier trzcinowy, stewia wymieszana z inuliną)

Mus truskawkowy

  • 300 g truskawek mrożonych
  • 3-4 łyżeczek agar-agar
  • 5 łyżek syropu z agawy
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Daktyle blendujemy (mielimy) z olejem kokosowym i żółtkami, dodajemy trochę mąki i dalej blendujemy lub wyrabiamy w melakserze lub ręcznie.
Następnie dodajemy esencję waniliową lub ziarnka z laski i skórkę pomarańczową. Dosypujemy po trochu mąki i cały czas wyrabiamy. Jeśli używamy oleju kokosowego ciasto powinno być ciepłe (można podgrzać nieco olej przed zmiksowaniem z daktylami) dlatego, że olej kokosowy w temp. pokojowej robi się stały i ciasto kruszy się przy wałkowaniu.

Wałkujemy ostrożnie na grubość ok. 0,4 cm, wycinamy serca większe i mniejsze. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w ok. 180'C przez 10 min.

Krok 2

Truskawki rozmrażamy i robimy z nich mus z syropem z agawy. Dodajemy agar i gotujemy na małym ogniu mieszając przez 10-15 min. Małe ciasteczka posypujemy pudrem, a na dużych rozprowadzamy lekko stygnący mus (będzie dość szybko gęstniał w miarę stygnięcia). Jak tylko posmarujemy musem nakładamy posypane pudrem mniejsze serduszko i odkładamy ciasteczka, żeby ładnie sobie zastygły (wystarczy 5 min). Gotowe!

Krok 3

Jeśli obawiacie się, że ciasteczka będą za mało słodkie użyjcie więcej syropu z agawy do musu, bądź do cista oprócz daktyli.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×