Ciasto podwójnie czekoladowe z malinami
Składniki
ciasto
- 100 g gorzkiej czekolady
- 160 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 60 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
poncz
- 250 g gorącej wody
- 3 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 200 ml śmietanki 36%
- 100 g białej czekolady
- 100-150 g malin
Przygotowanie:
Krok 1
Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej, odstawić. Jajka utrzeć z cukrem na jasną masę. Następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia, a na koniec przestudzoną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 20 cm) posmarowanej masłem. Piec w 160ºC przez 40 minut. Wyjąć i wystudzić. Upieczone ciasto nasączyć ponczem, odczekać chwilę, polać polewą z białej czekolady i dekorować malinami. Owoce można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Krok 2
Poncz - do gorącej wody dodać cukier oraz sok z cytryny. Składniki wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.
Krok 3
Kremówkę umieścić w rondlu i podgrzewać cały czas mieszając. Zdjąć z palnika zanim zacznie wrzeć i dodać połamaną na cząstki białą czekoladę. Odstawić na 3 minuty. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Kremem polać ciasto.