Aromatyczne gołąbki

Dodany przez: safona (więcej moich przepisów)

Przepis mojej Mamy, która robi gołąbki tylko raz do roku. Rodzinny rarytas! W pewnym momencie w domu rozlega się zapach wywaru z grzybów i już wtedy wiem, że mogę wejść do kuchni i podjadać farsz. Urok świątecznych przygotowań!
Obejrzane: 733
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Gołąbki

  • kapusta biała
  • 100 g grzybów
  • 400 g kaszy gryczanej
  • cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sos grzybowy

  • 0.5 L wywaru z grzybów
  • 0.5 łyżki mąki
  • 0.5 opakowania śmietany
  • sól
  • pieprz
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Grzyby (najlepiej użyć borowików i podgrzybków):
Weź duży garnek, tak aby zmieściło się w nim około 2,5 l wody (grzyby pęcznieją podczas gotowania, za mały garnek równa się z bałaganem na kuchence). Grzyby dokładnie przemywamy. Następnie je zamaczamy w wodzie. Odcedzamy, aby uniknąć niechcianych gości w wywarze. Nastawiamy wywar do gotowania. Najlepiej dzień wcześniej namoczyć sobie grzyby, zdecydowanie szybciej się zagotują.
UWAGA! Ja osobiście boje się podawać grzyby dzieciom, więc jeżeli macie na święta jakieś szkraby - możecie zamiast grzybów leśnych użyć pieczarek.

Krok 2

Kasza gryczana:
Gotowanie kaszy jest uzależnione od tego, kiedy przygotujecie wywar grzybowy. Ponieważ musimy ją ugotować właśnie w nim! Gotowy wywar wlewamy do garnka (pamiętaj, że 0,5 L musisz zostawić na sos). Gotujemy kaszę trochę krócej niż zwykle. Tak, aby się nie rozgotowała.

Krok 3

Kapusta:
Z kapusty usuwamy głąb oraz wierzchnie liście. Obgotowujemy w wodzie tak długo, aż liście dadzą się bez problemu zsuwać.

Krok 4

Przygotowanie farszu:
Ugotowane grzyby siekamy (jeżeli ktoś woli może przepuścić je przez maszynkę do mięsa). Drobno posiekaną cebulkę szklimy na oleju. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Wsypujemy kaszę gryczaną i grzyby. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy majeranku. Mieszkamy dokładnie i zdejmujemy patelnie z ognia.

Krok 5

Gołąbki:
Wybieramy ładne, nieuszkodzone liście kapusty. Skrawamy nożem główny, najgrubszy nerw. Do liści wkładamy sporą łyżkę przygotowanego farszu i zawijamy w klasyczne gołąbki.

Krok 6

Przygotowanie do pieczenia:
Na dno naczynia żaroodpornego/ gęsiarki wlewamy parę łyżek wywaru grzybowego i odrobinę oleju. Wykładamy liśćmi kapusty i układamy ciasno przygotowane gołąbki. Zalewamy je doprawionym solą i pieprzem - wywarem grzybowym. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika na 40 minut do 60 minut w 180 stopniach (po czasie, wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj ich. Niech dochodzą jeszcze w ciepłym piekarniku).

Krok 7

Sos:
Wywar podgrzewamy. Mąkę i śmietanę 12 % łączymy ze sobą bardzo dokładnie, aby nie powstały grudki. Wlewamy śmietanę z mąką do wywaru ciągle mieszając. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×