Bakłażan faszerowany soczewicą czerwoną z serem pleśniowym i żurawiną

Dodany przez: dietetyk w stolicy (więcej moich przepisów)

Jest to niezwykle zdrowe danie - bogate we wszystkie makroskładniki, witaminy i składniki mineralne - w sam raz na zimowy okres przeziębień.
Obejrzane: 2664
Porcje: 2
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:
497,3kcal
kalorie
89,8g
węglowodany
19,7g
białko
12,1g
tłuszcze
17,4g
błonnik
10,2mg
cholesterol
132,6mg
magnez
241,9mg
wapń
4,9mg
żelazo

Składniki

  • 1 szt średniej wielkości bakłażana
  • 6 łyżek soczewicy czerwonej
  • garść żurawiny
  • kilka plastrów sera pleśniowego
  • 1 łyżka oleju lnianego budwigowego
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • kurkuma
  • cząber
  • ryż brązowy
  • kilka szt brukselki

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Bakłażana dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ łyżeczką pozostawiając około 1cm przy brzegach. Zarówno miąższ jak połówki bakłażana prószymy delikatnie solą i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na około 10-15 min.

Krok 2

W tym czasie gotujemy soczewicę, uważamy by jej nie rozgotować, szczyptę soli dodajemy dopiero pod koniec gotowania. Cebulkę i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju lnianym.

Krok 3

Miąższ z bakłażana miksujemy blenderem na gładką masę, wrzucamy na patelnię do cebulki i czosnku, sypiemy kurkumę, cząber i odrobinę soli oraz dodajemy ugotowaną, odsączoną soczewicę, mieszamy.

Krok 4

Nakładamy farsz na połówki bakłażana, na wierzchu układamy kilka plastrów sera pleśniowego Camembert i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180st na około 25-30 minut, bakłażana najlepiej wyłożyc na blachę z papierem do pieczenia lub włożyć do naczynia żaroodpornego. Po wyjęciu dania z piekarnika sypiemy obficie żurawiną, podajemy z ryżem brązowym i brukselką.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×