Bakłażan faszerowany soczewicą czerwoną z serem pleśniowym i żurawiną
Składniki
- 1 szt średniej wielkości bakłażana
- 6 łyżek soczewicy czerwonej
- garść żurawiny
- kilka plastrów sera pleśniowego
- 1 łyżka oleju lnianego budwigowego
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżeczki soli
- kurkuma
- cząber
- ryż brązowy
- kilka szt brukselki
Przygotowanie:
Krok 1
Bakłażana dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ łyżeczką pozostawiając około 1cm przy brzegach. Zarówno miąższ jak połówki bakłażana prószymy delikatnie solą i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na około 10-15 min.
Krok 2
W tym czasie gotujemy soczewicę, uważamy by jej nie rozgotować, szczyptę soli dodajemy dopiero pod koniec gotowania. Cebulkę i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju lnianym.
Krok 3
Miąższ z bakłażana miksujemy blenderem na gładką masę, wrzucamy na patelnię do cebulki i czosnku, sypiemy kurkumę, cząber i odrobinę soli oraz dodajemy ugotowaną, odsączoną soczewicę, mieszamy.
Krok 4
Nakładamy farsz na połówki bakłażana, na wierzchu układamy kilka plastrów sera pleśniowego Camembert i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180st na około 25-30 minut, bakłażana najlepiej wyłożyc na blachę z papierem do pieczenia lub włożyć do naczynia żaroodpornego. Po wyjęciu dania z piekarnika sypiemy obficie żurawiną, podajemy z ryżem brązowym i brukselką.