Bakłażan z granatem i sosem jogurtowo-maślankowym
Składniki
Składniki
- 2 bakłażany
- 1 granat
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- oliwa z oliwek
Sos
- 5 łyżek maślanki
- 5 łyżek jogurtu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Krok 1
Bakłażany przetnij wzdłuż na pół, każdą połówkę ponacinaj od środka uważając, aby nie naciąć skóry.
Naoliwione bakłażany połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Bakłażany piecz w temp 200 st około 40 minut.
Z podanych składników w miseczce wymieszaj sos jogurtowo-maślankowy. Podawaj obficie polane sosem, z pestkami granatu, tymiankiem i skropione oliwą z oliwek. Smacznego!