Barszcz wigilijny z pierożkami
Składniki
- 10 łyżeczek BARSZCZU CZERWONE INSTANT
- 3 szt BURAKI CZERWONE
- 2 ząbki CZOSNKU
- 50 g GRZYBÓW
- 1 szt CEBULA
- 1 łyżeczka MAJERANKU
- SÓL,OCET
- 2 szklanki MĄKI PSZENNEJ
- 1 łyżka MASŁA
- 1 szt JAJKO
- 100 g TOPIONEGO SERA ZE SZCZYPIORKIEM
Przygotowanie:
Krok 1
Buraczki obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach,cebulę i czosnek pokroić w plastry,grzyby wszystkie składniki z majerankiem zalać 2 l wody i gotować 10 minut.Dodać 1 łyżkę octu,zagotować i odstawić na 10 minut, przecedzić podgrzać i wsypać barszcz czerwony,doprawić do smaku,podawać z pierożkami.CIASTO;Z mąki, szczypty soli i około 200 ml letniej wody zagnieść ciasto,pozostawić na 30 minut,następnie rozwałkować,kroić na kwadraty nałożyć farsz i formować pierożki.FARSZ;Grzyby ugotować,odsączyć i drobno pokroić,cebulę obrać posiekać i dodać grzyby i razem przesmażyć.Dodać jajko i ser,dokładnie połączyć,doprawić smaku,solą i pieprzem,gotować w posolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.