Bezglutenowe zielone naleśniki nie tylko dla fanów Shreka ;)

Dodany przez: Panna Migotka (więcej moich przepisów)

Naleśniki uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci - prosty sposób na przemycenie więcej zieleniny do codziennego jadłospisu :). Pełnowartościowe i sycące na długo, dzięki użyciu mąki gryczanej (przygotowałam ją sama z ziaren niepalonej gryki, które zmieliłam w młynku do kawy). Smak szpinaku nie jest wyczuwalny, za to bazylia dodaje świeżej, słodkawej nuty, doskonale komponującej się szczególnie z najprostszym nadzieniem z sera Feta i jogurtu. Dla osób niemogących spożywać nabiału i/lub chętnych nowych wrażeń kulinarnych polecam drugie nadzienie - moją wariację na temat klasycznego hummusu. Bez miksowania, za to z sezonową, regionalną inspiracją: dodatkiem tartego jabłka. Dzieci polubią dodatek cynamonu - dzięki niemu nadzienie staje się delikatnie słodkie i łagodne. Naleśniki smakują równie smacznie na ciepło, jak i na zimno. Można podać je na dowolny posiłek dnia, a nawet zwinąć i spakować jako drugie śniadanie. Serdecznie polecam!
Obejrzane: 350
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Naleśniki szpinakowe:

  • 0.75 szklanki mąki gryczanej (z gryki niepalonej)
  • 2 małe jajka
  • 1 szklanka mleka zwierzęcego lub roslinnego
  • 0.5 szklanki wody
  • duża garsć świeżego szpinaku
  • malutka garstka listków bazylii lub tajskiej bazylii (kilka-kilkanaście listków)
  • łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masla klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia

Farsz z sera feta

  • 1 opakowanie sera Feta (150g)
  • 1 kubek gęstego jogurtu (najlepiej owczego lub typu greckiego) (250g)
  • szczypta pieprzu
  • 1 puszka ciecierzycy lub 1,5 szklanki ugotowanej
  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 nieduże jabłko
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • mała szczypta cynamonu (opcjonalnie)
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotowanie naleśników:

1. Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze kielichowym i miksujemy, aż masa stanie się gładka i o jednolitym kolorze. Alternatywnie umieszczamy wszystkie składniki w wysokim naczyniu i blendujemy z pomocą ręcznego blendera. Odstawiamy na min. 30 minut w chłodne miejsce.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie do naleśników.

2. Rozgrzewamy nieco tłuszczu na dużej patelni. Gdy tłuszcz się rozpuści, wlewamy porcję ciasta naleśnikowego (1 małą chochelkę lub 1/3 szklanki) i smażymy do czasu, gdy nalesnik daje się łatwo przewrócić na drugą stronę i ładnie się zrumieni. Powtarzamy z drugą stroną naleśnika.
Po upieczeniu pierwszego naleśnika nie trzeba już dodawać tłuszczu na patelnię.

Upieczone naleśniki podajemy z wybranym farszem (lub oboma).

Krok 2

Przygotowanie farszu z sera Feta:

Ser Feta rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt i doprawiamy solą, dokładnie mieszamy. Jeśli zależy nam na uzyskaniu jednolitej, gładkiej masy, najlepiej zmiksować wszystkie składniki za pomocą blendera.

Krok 3

Przygotowanie nadzienia z ciecierzycy "sałatka hummusowa na złotą polską jesień":

Odcedzamy ciecierzycę z puszki, dodajemy do niej pastę tahini, oliwę, sok z cytryny, starte na dużych oczkach jabłko, sól, pieprz i opcjonalnie cynamon. Dokładnie mieszamy.
Alternatywnie można zmiksować wszystkie składniki oprócz jabłka na jednolitą masę i na koniec wymieszać z jabłkiem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×