Bigos wegetariański

Dodany przez: Anioly w kuchni (więcej moich przepisów)

Dobry bigos to nie tylko ten tradycyjny, ciężki, z dużą ilością mięsa. My proponujemy odchudzoną wersję z dodatkiem pieczarek, tofu i smalczyku roślinnego z jabłkiem i cebulką, który jest naszym ostatnim odkryciem i świetnie pasuje do bigosu. Taki bigos jest alternatywą dla osób niejedzących mięsa i będących na diecie.
Obejrzane: 711
Porcje: 10
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:
128,7kcal
kalorie
14,3g
węglowodany
5,2g
białko
8,0g
tłuszcze
5,6g
błonnik
0,0mg
cholesterol
43,1mg
magnez
130,0mg
wapń
2,0mg
żelazo

Składniki

  • 1 kg białej kapusty poszatkowanej
  • 1 kg kapusty kiszonej (najlepiej z dodatkiem marchewki)
  • 2 cebule
  • 0.5 opakowania pajdy z jabłkiem i cebulką
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 opakowanie tofu wędzonego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • szczypta soli
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • szczypta pieprzu
  • majeranek

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kapustę kiszoną odciskamy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Po 15 minutach dodajemy kapustę białą i dalej gotujemy ok godziny. Obrane i opłukane pieczarki kroimy w kostkę, tak samo kroimy cebulę. Wrzucamy smalczyk na patelnię, roztapiamy, dodajemy cebulę i pieczarki i dusimy. Tofu kroimy w drobną kostkę. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy tofu i obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron. Wszystkie składniki dodajemy do kapusty,mieszamy z koncentratem, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem przez kolejną godzinę. Po tym czasie bigos jest gotowy do zjedzenia, ale wiadomo, że najlepiej smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Smacznego!!!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×