Bigos z cukinii
Składniki
- 2 kg cukinii
- 2 marchewki
- cebula
- 0.5 kg podwawelskiej
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 200 ml wody
- 3 łyżki oliwy
- 5 łyżek słodkiej papryki
- ostra papryka
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość solimy, mieszamy i odstawiamy na bok, aż cukinia puści sok. Kiełbasę cienką podwawelską kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Marchew obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchewkę. Mieszamy i smażymy jeszcze około 2 minut.
Krok 2
Cukinię odciskamy dłońmi z nadmiaru soku i dodajemy do smażących się warzyw. Całość zalewamy wodą. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kiełbasę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie - ale wciąż chrupiące. Bigos powinien być lekko pikantny. Podajemy ze świeżym pieczywem.