Bigos z cukinii

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Bigos z cukinii
Bigos z cukinii - Jeśli jeszcze nie robiliście bigosu z cukinii - to koniecznie musicie go spróbować! Ja i moja rodzina zdecydowanie byliśmy zaskoczeni tym smakiem. Z tradycyjnym bigosem oczywiście nie ma nic wspólnego. Ten z cukinii jest zdrowy, lekki i odchudzony. Na pewno zaskoczycie nim nie tylko domowników. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość solimy, mieszamy i odstawiamy na bok, aż cukinia puści sok. Kiełbasę cienką podwawelską kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Marchew obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchewkę. Mieszamy i smażymy jeszcze około 2 minut. Cukinię odciskamy dłońmi z nadmiaru soku i dodajemy do smażących się warzyw. Całość zalewamy wodą. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kiełbasę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie - ale wciąż chrupiące. Bigos powinien być lekko pikantny. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Obejrzane: 1674
Porcje: 5
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 kg cukinii
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 0.5 kg podwawelskiej
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 5 łyżek słodkiej papryki
  • ostra papryka
  • pieprz
  • sól

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość solimy, mieszamy i odstawiamy na bok, aż cukinia puści sok. Kiełbasę cienką podwawelską kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Marchew obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchewkę. Mieszamy i smażymy jeszcze około 2 minut.

Krok 2

Cukinię odciskamy dłońmi z nadmiaru soku i dodajemy do smażących się warzyw. Całość zalewamy wodą. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kiełbasę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie - ale wciąż chrupiące. Bigos powinien być lekko pikantny. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×