Buffalo wings
Składniki
- 1 kg skrzydełek
- 0.5 opakowania masła
- 1 łyżeczka pieprz cayenne
- 1 łyżka octu
- 100 g sera błękitnego
- 1 opakowanie gęstej śmietanu
Przygotowanie:
Krok 1
1. Pokrojone skrzydełka dokładnie umyć i wysuszyć.
2. Rozgrzać olej do 190 stopni koniecznie w głębokim rondlu, bądź frytkownicy.
3. Delikatnie włożyć skrzydełka tak, żeby wszystkie były dobrze zanurzone w gotującym oleju. Czas smażenia 10 minut, aż będą lekko brązowe.
4. W sobnym naczyniu należy przygotować sos. Rzgrzane masło należy połaczyć z pieprzem Cayenne i niewielką ilością octu.
5. Usmażone skrzydełka należy otrząsnąć z nadmiaru tłuszczu i pozostawić na kilka minut, aż tłuszcz się odsączy. Wrzucić do dużej miski, zalać sosem, przykryć pokrywą i mocno potrząsnąć, aż sos dokładnie poryje skrzydełka.
6. Najlepiej serwować z pokrojonymi w paski marchewką i selerem naciowym oraz dipem ze zmiksowanego 100g sera błękitnego ze szklanką gęstej śmietany.
Smacznego