Buraczane Misio-burgery z paprykowymi bułeczkami

Dodany przez: Superbaba Ba (więcej moich przepisów)

Misio-burgery to mój sposób na zachęcenie małych Niejadków do zdrowej żywności.
Obejrzane: 44
Porcje: 10
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Bułeczki paprykowe

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki Galeo
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem ( opcjonalnie )
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 2 szt jajek
  • 1.5 łyżeczki czarnuszki

Burgery buraczane

  • 10 szt małych liści sałaty
  • 2 szt chudych parówek drobiowych
  • 4 szt sera ( plastry )
  • 3 szt buraki ( duże )
  • 0.33 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szt cebuli
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 szczpyta soli i pieprzu do smaku
  • 7 szt czarne oliwki
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Bułeczki paprykowe :
W dużej misce mieszamy suche składniki bułeczek:

Mąkę, suche drożdże, cukier, słodką paprykę i suszone pomidory z czosnkiem i papryką. W osobnej miseczce roztrzepujemy widelcem jajko i dodajemy do niego jogurt ( o temp. pokojowej ) i olej roślinny.

Składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze z końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca aż podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto zrobi się miękkie i plastyczne. Tworzymy z niego wałek i kroimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy bułeczkę.

Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim bułeczki. Posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 10 minut.

Krok 2

Burgery :
Cebulę bardzo drobno siekamy i smażymy na złoty kolor.Kaszę jaglaną gotujemy. Buraki ugotowane wcześniej ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Składniki przekładamy do miski i mieszamy ( kaszę, cebulę, buraki,zmielone siemię lniane i paprykę z solą i pieprzem ). formujemy malutkie burgery i smażymy na odrobinie tłuszczu z obu stron. Z parówek i sera wycinamy dekoracje misiowe (uszy) a z czarnych oliwek oczka i nosek. Bułeczki paprykowe kroimy na pół i układamy po listku sałaty, burgera buraczanego i przykrywamy. Burgery nakłuwamy wykałaczką i dodajemy uszy, oczka i nosek i gotowe. Smacznego :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×