Buraczane Misio-burgery z paprykowymi bułeczkami
Składniki
Bułeczki paprykowe
- 200 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki Galeo
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem ( opcjonalnie )
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 ml oleju roślinnego
- 2 szt jajek
- 1.5 łyżeczki czarnuszki
Burgery buraczane
- 10 szt małych liści sałaty
- 2 szt chudych parówek drobiowych
- 4 szt sera ( plastry )
- 3 szt buraki ( duże )
- 0.33 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szt cebuli
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 szczpyta soli i pieprzu do smaku
- 7 szt czarne oliwki
Przygotowanie:
Krok 1
Bułeczki paprykowe :
W dużej misce mieszamy suche składniki bułeczek:
Mąkę, suche drożdże, cukier, słodką paprykę i suszone pomidory z czosnkiem i papryką. W osobnej miseczce roztrzepujemy widelcem jajko i dodajemy do niego jogurt ( o temp. pokojowej ) i olej roślinny.
Składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze z końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto zrobi się miękkie i plastyczne. Tworzymy z niego wałek i kroimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy bułeczkę.
Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim bułeczki. Posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 10 minut.
Krok 2
Burgery :
Cebulę bardzo drobno siekamy i smażymy na złoty kolor.Kaszę jaglaną gotujemy. Buraki ugotowane wcześniej ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Składniki przekładamy do miski i mieszamy ( kaszę, cebulę, buraki,zmielone siemię lniane i paprykę z solą i pieprzem ). formujemy malutkie burgery i smażymy na odrobinie tłuszczu z obu stron. Z parówek i sera wycinamy dekoracje misiowe (uszy) a z czarnych oliwek oczka i nosek. Bułeczki paprykowe kroimy na pół i układamy po listku sałaty, burgera buraczanego i przykrywamy. Burgery nakłuwamy wykałaczką i dodajemy uszy, oczka i nosek i gotowe. Smacznego :)