Cannelloni z pora z mięsem

Dodany przez: królestwo garów (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1041
Porcje: 3
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 duży por
  • 500 g mięsa z rosołu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • 30 ml sosu sojowego Kikkoman
  • cukier do smaku
  • pieprz do smaku
  • 150 g pęczaku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 600 ml bulionu
  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 500 ml mleka
  • sól do smaku
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki tartego parmezanu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Pora oczyścić, odciąć białą część. Delikatnie po kolei zsuwać kolejne warstwy pora. Potrzebnych nam będzie osiem „rurek”. (Jeżeli nie da rady zdjąć całych rurek, można rozciąć wzdłuż na pół do środka i rozłożyć kolejne warstwy na płasko.)
Włożyć je do wrzącej, lekko osolonej i ocukrzonej wody na dwie minuty od zagotowania.

Krok 2

Mięso zemleć.

Krok 3

Pozostałą jasną część pora pokroić w cienkie plasterki, razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekanym chilli poddusić chwilę na oliwie lub maśle.
Wsypać pęczak, przesmażyć go. Dodać wino gotować mieszając aż odparuje. Partiami wlewać bulion , co jakiś czas mieszając. Gotować aż pęczak będzie gotowy.
Dodać mięso, wymieszać. Doprawić sosem sojowym, cukrem, solą, pieprzem.
Wypełnić rurki z pora farszem.

Krok 4

Formę do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć cannelloni.

Krok 5

Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia.
Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Cannelloni polać sosem, posypać serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×