Carbonara z mascarpone
Składniki
- 500 g tagliatelle
- 300 g macarpone
- 400 g szpinaku
- 100 g posiekanych suszonych pomidorów
- 200 g boczku
- 4 jaja
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Krok 1
Tagliatelle ugotować w osolonej wodzie.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni z oliwą. Szalotkę i czosnek obrać oraz posiekać, dodać do boczku i zeszklić. Dusić przez 5 minut na małym ogniu. Następnie dodać szpinak, wymieszać i dusić aż listki zmiękną.
Krok 2
W misce wymieszać mascarpone z jajkami, doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Dodać do szpinaku i dusić jeszcze przez 5 minut. Na koniec wrzucić suszone pomidory.