Cukinia faszerowana mięsem z indyka i kaszą jaglaną
Składniki
- 2 średniej wielkości cukinie
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 0.33 szklanki kaszy jaglanej
- 1 cebula średniej wielkości
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 czubate łyżki rodzynek
- 1 papryczka chilli
- 0.25 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 2 łyżki oleju
- 3 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- Sos
- 2 łyżki koncentratu
- 150 ml wody
- 0.5 łyżeczki cukru
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- Dodatkowo
- 50 g sera feta
Przygotowanie:
Krok 1
Cukinie dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Każdą kroimy wzdłuż na pół.Łyżeczką wydrążamy ze środka cukinii miąższ.W ten sposób otrzymamy zgrabne łódeczki.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę,ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki a papryczkę chili drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy olej,dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu cały czas mieszając,aż cebula się zeszkli.Dodajemy czosnek i smażymy całość jeszcze przez około pół minuty.Do cebuli dodajemy mięso,dokładnie mieszamy i smażymy na dużym ogniu,aż mięso zmieni kolor.Dodajemy koncentrat pomidorowy,rodzynki,chili i wszystkie przyprawy.Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 5-10 minut,sos powinien być gęsty.W tym czasie kaszę wsypujemy do garnka dodajemy 2/3 szklanki wody,szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut.Do mięsa dodajemy ugotowaną kaszę,posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.Tak przygotowanym farszem nadziewamy obficie cukinie i układamy je w naczyniu żaroodpornym.Do naczynia wlewamy wodę tak,aby dno naczynia było przykryte.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez około 20-25 minut.Gotowe cukinie przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą i natką pietruszki.
Krok 2
Sos:
Do patelni po przygotowaniu sosu dodajemy 2 łyżki koncentratu,wodę i przyprawy.Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy go około 5-10 minut.Piana powinna zniknąć z sosu,co oznacza,że pomidory są ugotowane.Sos powinien być delikatnie słodki.