Czekoladowe cukiniowe pancakes
Składniki
- 1 szklanka mąki żytniej
- 2 jajka
- 0.5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki miodu
- 250 g cukinii
- 2 / 3 łyżeczek soda oczyszczona
- 2 / 3 łyżeczek proszek do pieczenia
- 1 płaska łyżeczek cynamonu
- szczypta kardamonu
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon przesiewamy, a następnie łączymy z jajkami, mlekiem i miodem.
Krok 2
Cukinię ścieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy ją do czekoladowego ciasta i dokładnie mieszamy.
Krok 3
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego i smażymy na średnim ogniu placuszki po kilka minut z każdej strony.
Krok 4
Podajemy z dowolnymi dodatkami, choć bardzo dobrze smakują też solo.