Dorsz zapiekany na kaszy jaglanej
Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 500 ml bulionu warzywnego
- 45 dkg polędwicy z dorsza
- 25 dkg pomidorków koktajlowych
- 3 ogórki gruntowe
- 5 dkg masła
- 15 dkg sera bundz w oliwie z ziołami (opcjonalnie mozzarella)
- 1 łyżka czubricy czerwonej
- 0.5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej,świeżo mielonej
- 3 listki szałwii (suszone lub świeże)
- 0.5 łyżeczki pieprzu kolorowego, świeżo mielonego
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotować w 500 ml bulionu warzywnego , z dodatkiem łyżki masła wg. wskazówek producenta na opakowaniu.
Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie masłem i wyłożyć na spód ugotowaną kaszę jaglaną.
Krok 2
Rybę umyć w zimnej wodzie i osuszyć.Pokroić ją na ok.3-4 centymetrowe paski i rozłożyć na kaszy.Pokruszyć na to suszone liście szałwii i posypać cały wierzch czubricą czerwoną i pieprzem ziołowym.
Krok 3
Pomidorki koktajlowe po umyciu przekrawać na pół.Ogórki obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.
Warzywa ułożyć na kaszy z rybą.Oprószyć solą himalajską i pieprzem kolorowym.
Krok 4
Na samej górze porozkładać kostki sera bundz,jeśli je posiadamy.Ja swój kupiłam w Poroninie i zamarynowałam w oliwie z ziołami,czosnkiem i pieprzem kolorowym.Ale jako że na co dzień ciężko kupić ten ser,polecam jako zamiennik ser mozzarella.
Wiórkami masła pokryć górę zapiekanki i zapiekać w 200 stopniach ok.30 minut. Można przed podaniem posypać koperkiem lub natką pietruszki.