Duszona wołowina, yorkshire pudding i coś zielonego

Dodany przez: Miki Yum (więcej moich przepisów)

Klasyczny brytyjski Sunday lunch
Obejrzane: 1319
Porcje: 4
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Wolowina

  • 1 cebula pokrojona w kostke
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 1 por tez w plastry
  • 2 selery naciowe, drobno pokrojone
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 g pokrojonych grzybow (jesli suszone, namocz wczesniej), na wyspach uzywaja zwyklych pieczarek
  • 500 g wolowiny pokrojonej w spore kostki
  • 2 łyżki maki
  • 3 galazki swiezego tymianku
  • 750 ml bulionu wolowego
  • 2 łyżki puree pomidorowego (koncentratu)
  • troche sosu Worcestershire

Yorkshire pudding (nie mam pojecie czemu to sie nazywa pudding, raczej wyrosniety nalesnik?)

  • 140 g maki
  • 4 szt jajka
  • 200 ml mleka
  • olej slonecznikowy do smazenia
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej 1 łyżka oliwy z oliwek na dużej patelni, następnie dodaj cebulę, marchew, por, seler i czosnek i podsmaz delikatnie przez 5 minut. Dodaj grzyby i smaz wszystko przez kolejne 5 minut, a następnie zdejmij patelnie z ognia. Podgrzać trochę oliwy w duzym garnku z grubym dnem, dodaj wołowinę opruszona maka i obsmaz na brazowo.

Krok 2

Kiedy mieso bedzie juz obsmazone dodaj warzywa z patelni i tymianek, bulion, puree pomidorowe i sos Worcestershire. Dopraw do smaku i dobrze wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia i gotuj na malym ogniu pod przykryciem przez 1 1/2 godziny, aż mieso bedzie mieciutkie, co jakiś czas mieszając. Warzywa powinny rozpuscic sie w sosie a mieso dac sie kroic lyzka ;)

Krok 3

Kiedy mieso sie udusi (mozna to zrobic wczesniej, nawet dzien wczesniej, wtedy smaki sie przegryza) zacznij robic Yorkshire pud. Najwazniejsze, zeby olej byl bardzo rozgrzany wiec nie otwieraj piekarnika za wczesnie.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Do formy na muffiny wlej olej, mniej wiecej do 1/3 wysokosci. Wstaw do piekarnika.

Krok 5

Zeby zrobic ciasto, wsyp 140g mąki do miski i wbij cztery jajka. Stopniowo dodawaj mleko mieszajac caly czas, zeby pozbyc sie grudek. Dopraw solą i pieprzem. Wlej ciasto do dzbanka.

Krok 6

Wyjmij gorace foremki z pieca. Starannie i równomiernie ale sprawnie wlej ciasto do otworów. Umieść formy z powrotem w piekarniku i zostaw w spokoju na 20-25 minut, aż pudding wyrosnie i bedzie rumiany. Podawać natychmiast z duszona wolowina i czyms zielonym. Cheers!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×