Dynia makaronowa orientalnie
Składniki
- 1 dynia makaronowa
- 2 cebule
- 1 puszka ciecierzycy
- 2-3 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek kolendry lub natki pietruszki
- 1 łyżka mieszanka przyprawy orientalnej cairo shoarma kotanyi
- szczypta cynamonu
- 0.25 łyżeczki cayenne
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Jeśli nie macie dyni makaronowej, można użyć innej odmiany i zetrzeć na dużej tarce
Dynię kroimy wzdłuż ( a nie jest to proste bo skórka jest twarda łykowata), usuwamy pestki. Smarujemy miąższ oliwą i pieczemy w 180C ok 30-40 min.
W międzyczasie kroimy cebule w cienkie wiórka. Podgrzewamy oliwę na dużej patelni, wsypujemy przyprawy, smażymy chwilkę.. dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia, dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze kilka minut , następnie wrzucamy cieciorkę..
Krok 2
Z upieczonej dyni wyskrobujemy miąższ widelcem, tworzą się nitki przypominające spagetti. Dodajemy na patelnię i mieszamy. Posypujemy posiekaną kolendrą lub natką
Podajemy od razu ciepłe..
Można jeść jako samodzielny posiłek( jest sycące) lub jako dodatek do kuskusu /ryżu i mięsa( wersja dla mięsożerców:)