Dzwonki z makreli z sosem musztardowym na grillowanym bakłażanie

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Większość makrelę kojarzy pewnie z wędzoną rybą z większości spożywczych sklepów. Mało kto z nas docenia i lubi ją świeżą. Jest to na pewno spowodowane też tym, że nie jest ona u nas tak łatwo dostępna. Mogę Was zapewnić, jest to bardzo soczysta i smaczna rybka – polecam spróbować w formie innej niż tylko wędzona. Dzisiaj proponują ją w towarzystwie aksamitnego sosu musztardowego.
Obejrzane: 584
Porcje: 1
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Makrela na grillowanym bakłażanie:

  • świeża makrela
  • bakłażan
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Sos musztardowy:

  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 100 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki kolendry (całej)
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • łyżeczka miodu
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Makrela na grillowanym bakłażanie:
Bakłażana kroimy w plastry, solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut zawiniętego w, np. ręcznik papierowy. Grillujemy na patelni grillowej z odrobiną oliwy z oliwek przyprawiając dodatkowo pieprzem.
Makrelę płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem (dobrze byłoby ją na kilka godzin odstawić do lodówki). Kroimy na dzwonki (głowę i ogon zostawiłem do dekoracji) i smażymy ok. 3 minuty z każdej strony na odrobinie oliwy z oliwek na średnim ogniu – wtedy nie powinna być sucha, a soczysta w środku. Dlaczego nie wspomniałem o patroszeniu? Zwykle jeśli ta ryba jest dostępna w sklepach to jest już wypatroszona – jeśli jednak traficie na „pełny” egzemplarz, oczywiście nie zapomnijcie o dokładnym oczyszczeniu ryby z wnętrzności.
Nie pozostało nam nic innego jak tylko serwować rybkę z bakłażanem w towarzystwie sosu.

Krok 2

Sos musztardowy:
Delikatnie prażymy w rondelku wszystkie przyprawy (ziele angielskie, kolendrę, liście laurowe) i podlewamy winem.
Kiedy alkohol odparuje dodajemy śmietankę 30 %, musztardę Dijon i miód – mieszamy.
Gotujemy do momentu, aż uzyskamy konsystencję sosu (mniej więcej połowa płynu się zredukuje) – uwaga, żeby nie przypalić.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×