Fasolka szparagowa z jarmużem
Składniki
- 250 g liści młodego jarmużu
- 500 g fasolki szparagowej
- 2 szt pomidorów
- 2 łyżki sklarowanego lub normalnego masła
- 3 łyżeczki przykladowych przypraw:sól kamienna, sos sojowy, kurkuma, papryka chili, curry, zioła wg uznania
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Krok 1
W niewielkiej ilości wody (z dodatkiem wybranych przypraw, np. soli i kurkumy) gotujemy fasolkę (około 15 minut) - do akceptowalnej miękkości.
W tym czasie dusimy na maśle (lub oliwie) jarmuż (około 10 minut): na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy pokrojony czosnek i przykładowo drobno pokrojoną ostrą paprykę, chwilę smażymy i dodajemy pokrojone liście jarmużu (można wyciąć grubsze fragmenty nerwów bo pozostaną twarde) oraz 2 pokrojone pomidory. Dusimy pod przykryciem - kilka minut lub dłużej do nieco większej miękkości.
Jeżeli akceptujemy miękkość to dodajemy: przyprawy wg uznania oraz ugotowaną fasolkę i gotowe.