Flądra pod morelowo-orzechową pierzynką

Dodany przez: bibliasmakow.pl (więcej moich przepisów)

Od pewnego czasu „chodził” za mną sos morelowo-orzechowy do mięsa lub do ryb. Wciąż nie byłam pewna jak go doprawić, żeby pasował w połączeniu z resztą składników. Ostatecznie wybrałam radosną twórczość „na żywioł” i udało się trafić idealnie. Obiad wyjątkowo smaczny, według mnie oczywiście;)
Obejrzane: 620
Porcje: 4
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 duże lub 3 średnie filety z flądry
  • 10 suszonych moreli
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 szklanka ryżu (ja użyłam jaśminowego)
  • sok z 3 cytryn
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Filety z flądry obficie skropić sokiem z cytryny i odstawić przynajmniej na godzinę. Opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki, mniej więcej prostokątne. Nasmarować solą, pieprzem i tymiankiem. Smażyć na natłuszczonej patelni, najpierw z jednej strony aż do zarumienienia (będzie widać zmianę koloru mniej więcej do 3/4 wysokości filetów).

Krok 2

Morele i orzechy zalać gorącą wodą (około 1,5 szklanki), odstawić na 15 minut i zmiksować. Masę przełożyć do rondla i gotować na średnim ogniu aż zakipi. Niczym sosu nie doprawiałam, jedynie uzupełniłam wodą, żeby odrobinę rozrzedzić, ponieważ w czasie gotowania woda odparowała. Można ewentualnie dodać trochę soku z cytryny.

Krok 3

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Wyłożyć na talerze, obok ułożyć kawałki ryb i przykryć je gęstym sosem morelowo-orzechowym. Prosto i smacznie.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×