Flądra pod morelowo-orzechową pierzynką
Składniki
- 2 duże lub 3 średnie filety z flądry
- 10 suszonych moreli
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
- 1 szklanka ryżu (ja użyłam jaśminowego)
- sok z 3 cytryn
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Filety z flądry obficie skropić sokiem z cytryny i odstawić przynajmniej na godzinę. Opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki, mniej więcej prostokątne. Nasmarować solą, pieprzem i tymiankiem. Smażyć na natłuszczonej patelni, najpierw z jednej strony aż do zarumienienia (będzie widać zmianę koloru mniej więcej do 3/4 wysokości filetów).
Krok 2
Morele i orzechy zalać gorącą wodą (około 1,5 szklanki), odstawić na 15 minut i zmiksować. Masę przełożyć do rondla i gotować na średnim ogniu aż zakipi. Niczym sosu nie doprawiałam, jedynie uzupełniłam wodą, żeby odrobinę rozrzedzić, ponieważ w czasie gotowania woda odparowała. Można ewentualnie dodać trochę soku z cytryny.
Krok 3
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Wyłożyć na talerze, obok ułożyć kawałki ryb i przykryć je gęstym sosem morelowo-orzechowym. Prosto i smacznie.