Frittata z patelni, czyli brukselki z groszkiem pod serową pierzynką
Składniki
- 200 g świeże brukselki
- 100 g surowy groszek (może być mrożony)
- 6 szt jajka
- 1 szt cebula
- 1 ząbek czosnek
- 3 łyżki masło
- 150 g ser Aldamer MSM Mońki
- 1 szczpyta sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Brukselki dokładnie umyć, oderwać zewnętrzne listki, odciąć twarde końcówki i ugotować. Groszek opłukać, osuszyć i podgotować na parze (lub w wodzie) na półtwardo.
Krok 2
Na dużej patelni zeszklić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ugotowane brukselki wraz z groszkiem i chwilę razem smażyć. Jajka roztrzepać i dodać przyprawy.
Krok 3
Wylać na patelnię przykrywając warzywa i smażyć, aż zacznie ścinać się po brzegach. Frittatę posypać serem startym na grubych oczkach i poczekać, aż lekko stopnieje.
Krok 4
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C i wstawić omlet na ok. 12 min do podpieczenia i stopienia sera.
Smacznego!