Gałki z bułką tartą
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka bułki tartej
Przygotowanie:
Krok 1
Na samym początku obieramy i myjemy ziemniaki.
Krok 2
Następnie ścieramy je na drobnych oczkach tarki.
Krok 3
Później utartą masę ziemniaczaną wylewamy na szmatkę i wyciskamy wodę. Trzeba pamiętać, aby nie wycisnąć za lekko ani za mocno.
Krok 4
Następnie nastawiamy wodę w garnuszku, którą oczywiście solimy.
Krok 5
Z ciasta robimy jednakowe kuleczki, które wrzucamy na gotującą się wodę.
Krok 6
W trakcie gotowania się gałek roztapiamy na patelni masło. Gdy będzie płynne, stopniowo dodajemy bułkę tartą. Jeżeli zasmażka jest za gęsta, dodajemy masła, a gdy za rzadka bułki tartej.
Krok 7
Gdy gałki wypłyną na do góry to po 5 minutach, sprawdzamy czy są miękkie. Jeśli tak to wyciągamy, a jeśli nie to gotujemy je jeszcze chwilę.
Krok 8
Gdy gałki będą już na talerzu okraszamy je. Smacznego.