Gęś pieczona z jabłkami i suszonymi śliwkami

Dodany przez: Monika Wiąckiewicz (więcej moich przepisów)

Gęś pieczona z jabłkami i suszonymi śliwkami
Gęś pieczona z jabłkami i suszonymi śliwkami - Amerykanie raczą się indykiem na Święto Dziękczynienia - ja skorzystałam z zaproszenia na obiad w dzień Niepodległości i dzięki gościnności mojej kuzyneczki, w rodzinnym gronie miałam okazję raczyć się niecodziennym obiadem. Trochę zachodu z przygotowaniem takiego dużego ptaka, ale przynajmniej raz w roku - naprawdę warto! Nadzienie. Jabłka myjemy, kroimy na pół, wykrawamy ogryzki, a następnie dzielimy połówki na ósemki - przekładamy do miski i zalewamy aby były dokładnie pokryte sokiem z cytryny. Dokładamy do miski śliwki i goździki i odstawiamy. Gęś dokładnie myjemy, głównie jej wnętrze, aby nie zostały niechciane resztki po wnętrznościach. Obieramy (ewentualne) pozostałości po piórach, zabrudzenia itp. Wycieramy z zewnątrz do sucha, solimy i pieprzymy wcierając przyprawy w skórę. Napełniamy gęś jabłkami i śliwkami i zszywamy otwór igłą i nićmi - część owoców zostanie, będą dołożone w ostatniej fazie pieczenia. Wkładamy gęś do brytfanny, odlewamy winem i małą ilością wody. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy brytfannę, możliwie na środku. Pieczemy ją ok 2 godzin podlewając ją co jakiś czas (20-30 min) wytapiającym się tłuszczem i sokiem. Jeśli zacznie jej się w tym czasie podpiekać skóra - należy ją przykryć folią aluminiową i piec dalej. Po 2 godzinach dodajemy pozostałe jabłka i śliwki, przykrywamy folią i pieczemy kolejne 2 godziny. Na koniec zdejmujemy folię i zmieniając program (jeśli to możliwe) na termoobieg podpiekamy 10-15 min, aż skórka się zarumieni. Czasami jeśli gęś jest wielka, trzeba obrócić naczynie - ale pamiętajcie że każde otwarcie piekarnika obniża na parę chwil jego temperaturę, więc taka akcja musi przebiec sprawnie!
Obejrzane: 29653
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 gęś (skruszała, ale przekazana z zaufanego źródła) !ważne żeby mieściła się w piekarniku!
  • 10 jabłek
  • 30 suszonych śliwek
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 4 goździki
  • sól i pieprz
  • 200 ml soku cytrynowego
  • igła i dość grube nici
  • duża brytfanna z podkładką drucianą

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Nadzienie.
Jabłka myjemy, kroimy na pół, wykrawamy ogryzki, a następnie dzielimy połówki na ósemki - przekładamy do miski i zalewamy aby były dokładnie pokryte sokiem z cytryny. Dokładamy do miski śliwki i goździki i odstawiamy.

Krok 2

Gęś dokładnie myjemy, głównie jej wnętrze, aby nie zostały niechciane resztki po wnętrznościach. Obieramy (ewentualne) pozostałości po piórach, zabrudzenia itp. Wycieramy z zewnątrz do sucha, solimy i pieprzymy wcierając przyprawy w skórę.

Krok 3

Napełniamy gęś jabłkami i śliwkami i zszywamy otwór igłą i nićmi - część owoców zostanie, będą dołożone w ostatniej fazie pieczenia. Wkładamy gęś do brytfanny, odlewamy winem i małą ilością wody.
Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy brytfannę, możliwie na środku. Pieczemy ją ok 2 godzin podlewając ją co jakiś czas (20-30 min) wytapiającym się tłuszczem i sokiem. Jeśli zacznie jej się w tym czasie podpiekać skóra - należy ją przykryć folią aluminiową i piec dalej.
Po 2 godzinach dodajemy pozostałe jabłka i śliwki, przykrywamy folią i pieczemy kolejne 2 godziny.

Na koniec zdejmujemy folię i zmieniając program (jeśli to możliwe) na termoobieg podpiekamy 10-15 min, aż skórka się zarumieni. Czasami jeśli gęś jest wielka, trzeba obrócić naczynie - ale pamiętajcie że każde otwarcie piekarnika obniża na parę chwil jego temperaturę, więc taka akcja musi przebiec sprawnie!

Krok 4

Kiedy gęś jest gotowa zlejmy powstały sos do wysokiego naczynia, dodajmy trochę jabłek i ręcznym mikserem zmiksujmy na gęsty sos doprawiając go solą, pieprzem i śmietaną.

Podajemy gęś z czerwoną kapustką, sosikiem, chrzanem i np.: kaszą gryczaną

Do gęsi polecamy czerwoną kapustę z żurawiną.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×