Gęś pieczona

Dodany przez: królestwo garów (więcej moich przepisów)

Gęś pieczona
Gęś pieczona - jestem zwolenniczką pieczenia gęsi w wyższej temperaturze, czyli 180 stopni. W tej chwili panuje moda na pieczenie w 160 stopniach, ale ja wolę pieczoną według starych zasad. Myślę, że każdy powinien sam wypróbować, która wersja bardziej odpowiada. Przy pieczeniu w 160 stopni, czas pieczenia się wydłuża. Gęś dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Można gęsi nie luzować - czyli nie wyjmować kości, ale wówczas należy użyć więcej wina do marynaty. Natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i roztartym w dłoniach majerankiem. Ułożyć w glinianym garnku, przykryć. Odstawić na jeden dzień do lodówki. Następnie gęś zalać czerwonym wytrawnym winem. Odstawić, na co najmniej 24 godziny do lodówki (lepiej na 48 godzin). Gęś wyjąć z wina, osuszyć. Marynatę przecedzić. Z jabłek wyjąć gniazda nasienne a na ich miejsce włożyć żurawinę. „Wypchać” nimi gęś. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę, na 180 stopni. W trakcie pieczenia polewać gęś marynatą a pod sam koniec marynatą wymieszaną z miodem. Piec około 1,5-2 godzin. Czas pieczenia zależy od wielkości gęsi oraz od samej gęsi (czasem gęś upieczona jest po 1,5 godziny, a czasem……)
Obejrzane: 12436
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 gęś, najlepiej kołudzka
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majeranku
  • 750 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 6 jabłka winne
  • 20 dkg żurawiny
  • 5 łyżek miodu lipowego

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Gęś dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper.
Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Można gęsi nie luzować - czyli nie wyjmować kości, ale wówczas należy użyć więcej wina do marynaty.
Natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i roztartym w dłoniach majerankiem. Ułożyć w glinianym garnku, przykryć. Odstawić na jeden dzień do lodówki.

Krok 2

Następnie gęś zalać czerwonym wytrawnym winem. Odstawić, na co najmniej 24 godziny do lodówki (lepiej na 48 godzin).

Krok 3

Gęś wyjąć z wina, osuszyć. Marynatę przecedzić.
Z jabłek wyjąć gniazda nasienne a na ich miejsce włożyć żurawinę. „Wypchać” nimi gęś.

Krok 4

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę, na 180 stopni.
W trakcie pieczenia polewać gęś marynatą a pod sam koniec marynatą wymieszaną z miodem.
Piec około 1,5-2 godzin. Czas pieczenia zależy od wielkości gęsi oraz od samej gęsi (czasem gęś upieczona jest po 1,5 godziny, a czasem……)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×