Pikantne skrzydełka

Dodany przez: CHEFwszystkichCHEFow (więcej moich przepisów)

Skrzydełka z kurczaka są odrobinę niedoceniane, ale gwarantuję, że można z nimi zdziałać cuda! Sos, którego używam jest pełen smaku i przyjemnej pikanterii. Często używam go w mojej kuchni, np. do dipów, sosów, świetnie też współgra z mięsem wszelkiego rodzaju, ale też jako dip do warzyw czy glazura do tofu. Osoby lubiące pikantne potrawy zakochają się w tym sosie! Zabieramy się więc do gotowania, patelnie i skrzydełka w dloń :)
Obejrzane: 325
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1.5 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • liscie kolendry
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki czosnku
  • 2 łyżki imbiru
  • 4 łyżki miodu
  • 6 łyżek ostrego sosu Sriracha
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0.5 cytryny
  • sól
  • pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 ˚C.

Krok 2

W dużej misce dokładnie wymieszaj skrzydełka z olejem, solą i pieprzem. Rozłóż skrzydełka na blachach do pieczenia i piecz przez 35 minut.

Krok 3

Podczas pieczenia skrzydełek, przygotuj glazurę. Na patelni na średnim ogniu rozpuść masło. Kiedy zacznie się pienić, dodaj starty czosnek i starty imbir. Smaż przez 1-2 minuty. Dodaj resztę składników i odczekaj, aż się zagotują. Mieszaj przez następne 2 minuty i odstaw. Przelej połowę glazury do miski, a drugą pozostaw na patelni.

Krok 4

Po upieczeniu skrzydełek wrzuć je do miski z częścią glazury. Dokładnie wymieszaj. Rozłóż ponownie na blasze do pieczenia i piecz przez kolejne 10 minut. Po tym czasie przełóż skrzydełka na patelnie z drugą częścią gorącej glazury. Serwuj prosto z patelni, posypane prażonym sezamem, kolendrą i szczypiorkiem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×