Gnocchi z rukolą i ricottą z rozmarynowym masłem
Składniki
- 250 g ricotty
- 1 małe jajko
- 2 łyżki mąki
- 100 g rukoli
- 20 g startego parmezanu
- 20 g masła
- 2 gałązki rozmarynu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Rukolę umyć i delikatnie osuszyć, wrzucić na rozgrzaną patelnię.
Krok 2
Smażyć przez około 1 - 2 minuty. Liście powinny zwiędnąć.
Krok 3
Przestudzoną rukolę odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać.
Krok 4
Ricottę wymieszać z parmezanem, jajkiem i mąką. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 5
Dodać drobno posiekaną rukolę, wymieszać.
Krok 6
Przygotować masło rozmarynowe. Na patelni roztopić masło, dodać rozmaryn, smażyć przez 40 -60 sekund, na niewielkim ogniu.
Krok 7
W garnku zagotować wodę z solą. Przygotować sobie mąkę do obtoczenia gnocchi.
Krok 8
Z ciasta, mokrymi rękami, formować kulki, wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę dokładnie obtoczyć w mące.
Krok 9
Gnocchi delikatnie wrzucać na gotującą się wodę. Gotować bardzo krótko, do wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 10
Gotowe gnocchi wyjąć łyżką cedzakową. Przed podaniem polać masłem rozmarynowym.