Gołąbki klasyczne Pani Jadzi

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Przepis na gołąbki klasyczne Pani Jadzi :)
Obejrzane: 2287
Porcje: 14
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 kg kapusty białej, średnia główka
  • 80 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, mielonego 2 razy
  • 30 dkg mięsa mielonego u udek kurczaka
  • 2 łyżki ryżu
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1 L bulionu wrzywnego, może byc ewentualnie kostka rosołowa
  • 0.5 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Sparzanie kapusty. Do dużego garnka z prawie wrząca wodą wrzucamy całą główke kapusty. Po 3-4 min wbijamy widelec w głąb wyciagamy lekko kapuste i nożem trzymanym w drugiej ręce obcinamy pierwszy liść. Kapuste ponownie zanurzamy i po 2 min opecację powtarzamy do momentu uzyskania wystarczającel ilości liści kapusty.

Krok 2

Porcje ryżu wrzucamy do wody, doprowadzamy do wrzenia i odcedzamy na sitku.

Krok 3

Do dużej misy przekładamy mięso mielone, ryż, dodajemy posiekaną cebulę i bułkę mocno odciśnietą. Mieszamy do połączenia składników, solimy i pieprzymy do smaku.

Krok 4

Zawijamy mięso w liście, wielkość gołąbków jest kwestią indywidualną. Zazwyczaj jest to 1,5-2 łyżek stołowych w zależności od wielkości liści. Zawinięte gołąbki układamy ścisło w dużym garnku. Zalewamy bulionem do momentu zakrycia wszystkich gołabków. Gotujemy 40 min.

Krok 5

W tym czasie przygotowujemy sos, do tego przepisu proponujemy najbardziej klasyczny pomidorowy. Najpierw robimy zasmażkę z: połowy łyżki masła, dwóch łyżek oliwy i jednej łyżki mąki pszennej, wysmażamy ją na złoty kolor. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy 6 łyżek i mieszamy. Tak przygotowany sos najlepiej przetrzeć przez sitko bezpośrednio do garnka z gołabkami.

Krok 6

Z ugotowanych gołąbków uważnie zlewamy bulion do mniejszego garnka. Przygotowany wcześniej sos najlepiej przetrzec przez sitko bezposdrednio do garnka, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia . Jeśli bulionu jest bardzo dużo sos można robić na jego części. Tak przygotowanym sosem zalewamy gołąbki i gotujemi jeszcze 5 min.

Krok 7

Smacznego :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×