Gołąbki z podgrzybkami i kaszą w czerwonej kapuście
Składniki
- 1 duża czerwona kapusta
- 100 g kaszy gryczanej
- 300 g podgrzybków
- 250 g mielonego mięsa indyczego lub innego
- 2 duże cebule
- około 1.5 litra bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka czarnuszki
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Wierzchnie liście z kapusty obrywamy i odkładamy - wykorzystamy je potem do wyłożenia dna garnka. Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem i gotujemy przez około 8-10 minut. Po tym czasie z kapusty delikatnie oddzielamy poszczególne liście. Czerwona kapusta jest bardziej zbita od białej czy włoskiej, dlatego oddzielanie liście jest trochę trudniejsze, ale da się to zrobić tak, żeby nie uszkodzić liści. Oddzielone liście odkładamy do wystudzenia.
Krok 2
Kaszę gotujemy al dente w nieosolonej wodzie. Cebulę drobno siekamy. Grzyby oczyszczamy, większe kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy do niej grzyby i dusimy przez kilka minut. Połowę podduszonych grzybów mieszamy z wystudzoną kaszą oraz z mięsem. Tak przygotowany farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i 1/2 łyżki czarnuszki.
Krok 3
Z każdego liścia kapusty ścinamy zgrubienie. Na brzegu liścia układamy porcję farszu i zawijamy tak jak krokiety: najpierw brzegi do środka, a następnie całość ciasno zwijamy w rulon. Na dnie garnka układamy odłożone wcześniej liście kapusty.
Krok 4
W garnku ciasno układamy gołąbki, zalewamy je bulionem drobiowym i dusimy pod przykryciem przez około 50-60 minut.
Krok 5
Gdy gołąbki się duszą, przygotowujemy sos. Pozostałe podduszone grzyby posypujemy mąką, dokładnie mieszamy i dusimy przez około 2-3 minuty. Następnie podlewamy je wodą i dusimy do czasu aż grzyby będą miękkie, a sos osiągnie odpowiednią gęstość. Gołąbki podajemy polane sosem i posypane czarnuszką.