Grzybowo-serowe roladki Eli
Składniki
- 5 dużych kotletów schabowych bez kości
- 30 dkg mrożonych podgrzybków
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 15-20 dkg sera żółtego
- 9 łyżek oleju
- 1 łyżka przyprawy do pieczeni
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- grube białe nici kuchenne
Przygotowanie:
Krok 1
Grzyby pokroić w grubsze plastry.Jedną cebulę posiekać.Ser pokroić w kostkę.
Krok 2
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju,dodać grzyby,cebulę,doprawić solą,pieprzem do smaku i smażyć aż odparuje cały płyn.
Krok 3
Do zimnych grzybów dodać ser i wymieszać.
Krok 4
Kotlety rozbić tłuczkiem na cienkie płaty.Uważać żeby nie zrobić dziur.
Krok 5
Kotlety oprószyć solą i pieprzem.Na kotletach rozłożyć farsz,ściśle zwinąć rolady i obwiązać nicią kuchenną.
Krok 6
Posiekać drugą cebulę,czosnek przecisnąć przez praskę.
Krok 7
W brytfance rozgrzać resztę oleju (6 łyżek) i obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Do rolad dodać cebulę,czosnek i chwilę jeszcze smażyć. Rolady podlać wodą,dodać przyprawę do pieczeni,przyprawić solą,pieprzem i dusić do miękkości (około 40-45 minut). Co jakiś czas podlewać wodą.
Krok 8
Miękkie rolady wyjąć z sosu i po kilku minutach zdjąć nici,żeby nie poparzyć rąk.
Krok 9
Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.
Krok 10
Roladki można podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i zasmażaną kiszoną kapustą.Smacznego!