Gulasz w stylu węgierskim

Dodany przez: Rubi (więcej moich przepisów)

Potrawa jest wynikiem eksperymentu, muszę powiedzieć, że w tym wypadku bardzo udanego. Gulasz w stylu węgierskim - najlepszy przepis.
Obejrzane: 1370
Porcje: 6
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego na gulasz (kark, udzieć lub pręga)
  • 2 duże cebule, posiekane
  • 2 duże papryki czerwone
  • 2 marchewki
  • 1 opakowanie słodkiej papryki w proszku
  • 0.5 szklanki czerwonego wina
  • 3 łyżki olej lub oliwa do samżenia
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • 1.5 szklanki wody
  • pieprz
  • sól

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mięso myjemy, suszymy i czyścimy z błonek. Kroimy na kawałki, u mnie wychodzi kostka.

Krok 2

Na gorącej patelni z olejem/oliwą podsmażamy kawałki mięsa do zarumienienia. (Nie solimy!!!! mięso będzie później twarde.)
Na drugiej patelni podsmażamy cebulę, powinna być zeszklona. Mięso i cebulę przekładamy do garnka.

Krok 3

Paprykę i marchewkę kroimy w kawałki, wielkość wedle uznania. Przekładamy do garnka.

Krok 4

Do garnka wlewamy szklanę wody, dusimy na wolnym ogniu 10-15 min, sprawdzając czy nie należy dodać więcej wody.
Po 15 min wlewamy wino, wsypujemy paprykę, mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Dusimy co najmniej godzinę, utrzymując stały poziom płynu. (Płynu w którym mięso się dusi nie może być za dużo, sps powinien ledwo przykrywać mięso) Jeśli mięso będzie nadal twarde, można dusić nieco dłużej. (przy mięsie z dobrego żródła ten czas powinien być wystarczający)

Krok 5

Jeśli mięso będzie miękkie dodajemy śmietanę, sos lekko redukujemy, doprawiamy jeśli będzie taka potrzeba.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×