Gulasz w stylu węgierskim
Składniki
- 1 kg mięsa wołowego na gulasz (kark, udzieć lub pręga)
- 2 duże cebule, posiekane
- 2 duże papryki czerwone
- 2 marchewki
- 1 opakowanie słodkiej papryki w proszku
- 0.5 szklanki czerwonego wina
- 3 łyżki olej lub oliwa do samżenia
- 1 opakowanie śmietany 18%
- 1.5 szklanki wody
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso myjemy, suszymy i czyścimy z błonek. Kroimy na kawałki, u mnie wychodzi kostka.
Krok 2
Na gorącej patelni z olejem/oliwą podsmażamy kawałki mięsa do zarumienienia. (Nie solimy!!!! mięso będzie później twarde.)
Na drugiej patelni podsmażamy cebulę, powinna być zeszklona. Mięso i cebulę przekładamy do garnka.
Krok 3
Paprykę i marchewkę kroimy w kawałki, wielkość wedle uznania. Przekładamy do garnka.
Krok 4
Do garnka wlewamy szklanę wody, dusimy na wolnym ogniu 10-15 min, sprawdzając czy nie należy dodać więcej wody.
Po 15 min wlewamy wino, wsypujemy paprykę, mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Dusimy co najmniej godzinę, utrzymując stały poziom płynu. (Płynu w którym mięso się dusi nie może być za dużo, sps powinien ledwo przykrywać mięso) Jeśli mięso będzie nadal twarde, można dusić nieco dłużej. (przy mięsie z dobrego żródła ten czas powinien być wystarczający)
Krok 5
Jeśli mięso będzie miękkie dodajemy śmietanę, sos lekko redukujemy, doprawiamy jeśli będzie taka potrzeba.