Gulasz wołowy na piwie z piernikiem
Składniki
- 800 g wołowiny
- 3 plastry piernika
- 500 ml ciemnego piwa, w temperaturze pokojowej
- 800 g ciepłego bulionu
- 4 marchewki, w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 listki laurowe
- 3 goździki
- parę gałązek tymianku
- 3 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:
Krok 1
W garnku rozgrzać masło, włożyć mięso i obsmażyć na złoty kolor. Dodać cebulę, czosnek i imbir, wymieszać oraz dusić przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie wsypać mąkę i wymieszać. Wlać piwo i gotować parę minut na wysokim ogniu. Dodać ciepły bulion i zagotować. Włożyć marchewki, musztardę, tymianek, goździki i liście laurowe. Zamieszać i na wierzch położyć plastry piernika. Przykryć garnek przykrywką i dusić na małym ogniu przez 2,5 godziny.
Krok 2
Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać jeszcze kawałek piernika do smaku i dusić bez przykrycia jeszcze 30 minut.