Gulasz
Składniki
- 50 dkg mięsa na gulasz
- 3 szt cebuli
- 2 szt marchewki
- 1 szt pietruszki
- 2-3 szt selera naciowego( łodygi)
- 2 szt selera korzeniowego - plastry
- 2 puszki groszku z marchewką
- 1 puszka białej fasoli
- 1 opakowanie pomidorów krojonych w puszce
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- 1 ml miodu
- 1-2 łyżek sosu sojowego ciemnego
- 2 opakowania serka topionego
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso płuczę, osuszam, kroję w drobną kostkę i wrzucam na rozgrzany tłuszcz. Świeże warzywa obieram, ścieram na tarce jarzynowej oprócz cebuli selera naciowego, którą kroję w kostkę, a seler w piórka
Dodaję do mięsa i duszę kilkanaście minut. Podlewam szklanką wywaru z kurczaka i duszę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W razie konieczności podlewam wywarem.
Dodaję osączone i opłukane warzywa z puszki, doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym i miodem.
Serki topione przekładam do wysokiego naczynia, dolewam gorącego wywaru z gulaszu i blenderem rozcieram na gładką masę. Najpierw dodaję pomidory z puszki, następnie zagęszczam gulasz serkami i ewentualnie doprawiam do smaku.