Hamburger z mozzarellą i pesto z bazylii
Składniki
Do hamburgera
- 60 dkg mielonej wołowiny
- 1 mozzarella
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 bułki hamburgerowe
- 1 opakowanie frytek 450 g
- 1 sałata rzymska
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Pesto ze świeżej bazylii
- 2 kubki świeżych liści bazylii
- 0.5 kubka oliwy z oliwek extra vergine
- 0.5 kubka startego parmezanu
- 0.33 kubka orzechów piniowych
- 3 ząbki czosnku
- sól do smaku
Kup składniki do przepisu klikając
Przygotowanie:
Krok 1
Umyte i osuszone pomidorki koktajlowe polać oliwą, posolić szczyptą soli, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 min (piec do zarumienienia). Po wyjęciu pomidorków, w tej samej temperaturze piec frytki ok. 10 -12 minut.
Krok 2
Wołowe mięso mielone podzielić na 4 części (po 150 g każda). Z każdej częsci uformować hamburgera, odłożyć na talerz posmarowany oliwą.
Mozzarellę pokroić na plastry. Sałatę umyć, osuszyć.
Krok 3
Przygotowanie pesto:
Pesto najlepiej ucierać w moździerzu, jeśli nie posiadasz moździerza można je też rozdrobnić blenderem, wskazówki poniżej.
Do wyższego naczynia przełożyć: bazylię, oliwę, starty parmezam, uprażone na suchej patelni orzechy piniowe, czosnek oraz sól, blendować pulsacyjnie do uzyskania ulubionej konsystencji.
Krok 4
Dorze rozgrzać grilla, przy hamburgerach średnio wypieczonych, każdą ze stron grillować po 3-4 minuty. W zależności od preferencji wysmażenia czas wydłużać lub skracać. Po odwróceniu pierwszej, upieczonej części hamburgera ułożyć na niej plaster mozzarelli, to końca grillowania drugiej strony mozzarella powinna się roztopić. Pod koniec grillowania ułożyć na ruszcie, na chwilę przekrojone bułki.
Krok 5
Spód bułki lekko skropić oliwą, położyć liść sałaty rzymskiej, hamburgera, pieczone pomidorki koktajlowe, całość polać pesto, przykryć górą bułki. Podawać z frytkami i dodatkowym pesto.