Hamburger z mozzarellą i pesto z bazylii

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Hamburger z mozzarellą i pesto z bazylii. Hamburgery weszły na stałe do naszego rodzinnego, letniego jadłospisu. Za co je kochamy? Po pierwsze hamburger szybko się robi, po drugie, do hamburgera pasuje nieskończona ilość dodatków.
Obejrzane: 6506
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Do hamburgera

  • 60 dkg mielonej wołowiny
  • 1 mozzarella
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 bułki hamburgerowe
  • 1 opakowanie frytek 450 g
  • 1 sałata rzymska
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Pesto ze świeżej bazylii

  • 2 kubki świeżych liści bazylii
  • 0.5 kubka oliwy z oliwek extra vergine
  • 0.5 kubka startego parmezanu
  • 0.33 kubka orzechów piniowych
  • 3 ząbki czosnku
  • sól do smaku
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Kup składniki do przepisu klikając

Przygotowanie:

Krok 1

Umyte i osuszone pomidorki koktajlowe polać oliwą, posolić szczyptą soli, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 min (piec do zarumienienia). Po wyjęciu pomidorków, w tej samej temperaturze piec frytki ok. 10 -12 minut.

Krok 2

Wołowe mięso mielone podzielić na 4 części (po 150 g każda). Z każdej częsci uformować hamburgera, odłożyć na talerz posmarowany oliwą.
Mozzarellę pokroić na plastry. Sałatę umyć, osuszyć.

Krok 3

Przygotowanie pesto:
Pesto najlepiej ucierać w moździerzu, jeśli nie posiadasz moździerza można je też rozdrobnić blenderem, wskazówki poniżej.
Do wyższego naczynia przełożyć: bazylię, oliwę, starty parmezam, uprażone na suchej patelni orzechy piniowe, czosnek oraz sól, blendować pulsacyjnie do uzyskania ulubionej konsystencji.

Krok 4

Dorze rozgrzać grilla, przy hamburgerach średnio wypieczonych, każdą ze stron grillować po 3-4 minuty. W zależności od preferencji wysmażenia czas wydłużać lub skracać. Po odwróceniu pierwszej, upieczonej części hamburgera ułożyć na niej plaster mozzarelli, to końca grillowania drugiej strony mozzarella powinna się roztopić. Pod koniec grillowania ułożyć na ruszcie, na chwilę przekrojone bułki.

Krok 5

Spód bułki lekko skropić oliwą, położyć liść sałaty rzymskiej, hamburgera, pieczone pomidorki koktajlowe, całość polać pesto, przykryć górą bułki. Podawać z frytkami i dodatkowym pesto.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×