Jaglana tarta brokułowa
Składniki
Ciasto:
- 1 1/4 szklanek mąki graham i pszennej zwykłej pół na pół
- 0.25 łyżeczki soli
- 120 g zimnego masła
- 0.25 szklanki zimnej kwaśnej śmietany lub jogurtu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 0.25 szklanki zimnej wody
- 0.5 łyżeczki czarnuszki do ciasta
Nadzienie
- 1 szt duży brokuł
- ok. 1-1.5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 0.25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- kilka małych cebulek (3-4)
- łyżeczka masła
- łyżka oleju
- 2 gałązki tymianku
- szczypta cukru trzcinowego
- czarny sezam do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Gotujemy brokuł z czosnkiem w osolonej wodzie.
Gdy zmięknie odsączamy i miksujemy razem z czosnkiem.
Cebulki kroimy w ósemki, rozgrzewamy patelnię z olejem i masłem i świeżym tymiankiem, układamy cebulowe kawałeczki, podsypujemy odrobiną cukru aby ładnie się skarmelizowały (nie mogą się za bardzo usmażyć bo będą jeszcze w piecyku), odsączamy je lekko z tłuszczu i studzimy.
Dodajemy do masy brokułowej zimną kaszę jaglaną, śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, gałką, dorzucamy jajka, koperek, skrobię i wszystko razem łączymy.
Masa powinna być dość gęsta ale lejąca.
Krok 2
Mieszamy w misce mąkę z solą, dosypujemy czarnuszkę i pokrojone w kostkę masło, wyrabiamy jak kruszonkę starając się to zrobić jak najszybciej.
W szklance wymieszać śmietanę, wodę i sok z cytryny - wszystko powinno być schłodzone. Dodajemy do kruszonki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 30 minut.
Po tym czasie wałkujemy je na grubość ok. 3mm i układamy w formie na tartę.
Krok 3
Podpiekamy spód tarty przez ok. 15 minut z obciążeniem, zdejmujemy, studzimy.
Krok 4
Wykładamy na ostudzony spód masę, układamy cebulki lekko je dociskając i pieczemy tartę w 180 stopniach ok. 30 minut (termoobieg) na środkowym poziomie.
Chwilkę studzimy i kroimy.