Jaglana tarta brokułowa

Dodany przez: zufik (więcej moich przepisów)

Jaglana tarta brokułowa - ciekawy, wyraźnie wyczuwalny smak czosnku i tymianku. Cebulki karmelizowane w maśle idealnie uzupełniają pozostałe składniki. Spód maślany i kruchy, ciasto bez dodatku jajek. Świetnie się kroi nawet zaraz po upieczeniu, masa w środku jest delikatna ale i zwarta.
Obejrzane: 542
Porcje: 12
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Ciasto:

  • 1 1/4 szklanek mąki graham i pszennej zwykłej pół na pół
  • 0.25 łyżeczki soli
  • 120 g zimnego masła
  • 0.25 szklanki zimnej kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 0.25 szklanki zimnej wody
  • 0.5 łyżeczki czarnuszki do ciasta

Nadzienie

  • 1 szt duży brokuł
  • ok. 1-1.5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 0.25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • kilka małych cebulek (3-4)
  • łyżeczka masła
  • łyżka oleju
  • 2 gałązki tymianku
  • szczypta cukru trzcinowego
  • czarny sezam do posypania
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Gotujemy brokuł z czosnkiem w osolonej wodzie.
Gdy zmięknie odsączamy i miksujemy razem z czosnkiem.
Cebulki kroimy w ósemki, rozgrzewamy patelnię z olejem i masłem i świeżym tymiankiem, układamy cebulowe kawałeczki, podsypujemy odrobiną cukru aby ładnie się skarmelizowały (nie mogą się za bardzo usmażyć bo będą jeszcze w piecyku), odsączamy je lekko z tłuszczu i studzimy.
Dodajemy do masy brokułowej zimną kaszę jaglaną, śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, gałką, dorzucamy jajka, koperek, skrobię i wszystko razem łączymy.
Masa powinna być dość gęsta ale lejąca.

Krok 2

Mieszamy w misce mąkę z solą, dosypujemy czarnuszkę i pokrojone w kostkę masło, wyrabiamy jak kruszonkę starając się to zrobić jak najszybciej.
W szklance wymieszać śmietanę, wodę i sok z cytryny - wszystko powinno być schłodzone. Dodajemy do kruszonki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 30 minut.
Po tym czasie wałkujemy je na grubość ok. 3mm i układamy w formie na tartę.

Krok 3

Podpiekamy spód tarty przez ok. 15 minut z obciążeniem, zdejmujemy, studzimy.

Krok 4

Wykładamy na ostudzony spód masę, układamy cebulki lekko je dociskając i pieczemy tartę w 180 stopniach ok. 30 minut (termoobieg) na środkowym poziomie.

Chwilkę studzimy i kroimy.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×